zmień dział






Dlaczego Kraków został Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej 2019?

Dlaczego Kraków został Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej 2019?

Data publikacji: . Zaaktualizowano: 2023.01.31

  1. Street food dostępne cały rok w Krakowie
  2. Celebracja jedzenia w typie slow
  3. Kraków zagłębiem gastro-innowacji

kosciol mariackiWraz z końcem czerwca 2018 roku miasto Kraków zostało uhonorowane zaszczytnym tytułem Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019. To ogromne wyróżnienie biorąc pod uwagę fakt, że Europejska Akademia Gastronomiczna przyznała ten tytuł po raz pierwszy. W ścisłym finale Kraków pokonał znane europejskie miasta, a nawet stolice państw Unii Europejskiej. W związku z tym wydarzeniem, to w Krakowie w 2019 roku odbędzie się międzynarodowy Kongres Gastronomiczny dla specjalistów i pasjonatów dobrego jedzenia. Na przyszły rok zostaną zaplanowane zupełnie nowe, wyjątkowe wydarzenia kulturalno-gastronomiczne. Jesteśmy przekonani, że tytuł został otrzymany zasłużenie! Dlaczego? Odpowiadamy...

Street food dostępne cały rok w Krakowie

Kraków, poza tradycyjną kuchnią regionalną i ekskluzywnymi restauracjami, może poszczycić się wysoko rozwiniętą kulturą street food. Nikogo nie szokują food trucki oczekujące na klientów w najróżniejszych zakątkach miasta. Mobilne kuchnie serwujące szybkie dania wysokiej jakości zostały szczególnie ukochane przez młodych ludzi i rodziny z małymi dziećmi. Do tego stopnia, że niektóre z food trucków mają już swoje stałe miejsca! Odwiedzający Błonia korzystają ze stanowiska Bezogródek Food Truck Park mieszczącego się przy ul. Piastowskiej 20, turyści na Kazimierzu chętnie spotykają się na Skwerze Judah przy św. Wawrzyńca 16, a mieszkańcy Nowej Huty od pewnego czasu wpadają licznie na przepyszne jedzenie do eNCeK Food Truck Park zlokalizowanego przed Nowohuckim Centrum Kultury. W porze lunchu knajpy na kółkach obsługują pracowników licznych korporacji usytuowanych w centrum i na obrzeżach Krakowa.

Celebracja jedzenia w typie slow

Czy jesteśmy gotowi na celebrowanie życia i jedzenia w typie slow? Wygląda na to, że tak! Szczególnie w sezonie letnim mieszkańcy oraz turyści mają szansę skorzystać z wielu imprez kulinarnych, kiermaszy ze zdrową żywnością, produktami ekologicznymi i regionalnymi. Coraz częściej słyszymy o ogólnopolskich zlotach food trucków i festiwalach wege jedzenia odbywających się w Krakowie. Najgłośniej promowane są duże wydarzenia gastronomiczne i pikniki organizowane przez władze miasta, jednak lokalne społeczności też mają wiele do powiedzenia! Jak grzyby po deszczu w Internecie pojawiają się informacje o wspólnych sąsiedzkich śniadaniach, warsztatach z gotowania w stylu zero waste, nowopowstałych jadłodzielniach i małych targach eko żywności. Czyżbyśmy wracali do korzeni?

Kraków zagłębiem gastro-innowacji

Kraków nazywany jest polską doliną krzemową oprogramowania dla gastronomii. To tutaj swoje siedziby mają najwięksi gracze na krajowym rynku gastronomicznym - POSbistro (którego mamy przyjemność być głównym dystrybutorem i organizatorem sieci partnerskich na terenie całego kraju), Novitus z programem gastronomicznym SOGA, Merco - twórcy oprogramowania IzzyRest (dawniej 4Rest), Insoft z PC Gastronom, GoPOS, a także firma Flashcom ze swoim FIS-POS bistro. Każdy z autorów oprogramowania ma swoją wizję aplikacji idealnej, oferując użytkownikom zupełnie inne doświadczenia.

Aby prowadzić profesjonalne doradztwo, naszym zadaniem jest testowanie oprogramowania gastronomicznego i szczegółowa analiza pod kątem specyfiki lokalu, w którym dany program mógłby znaleźć swoje zastosowanie. Najlepsze z nich mamy w swojej ofercie. Dzięki temu klienci zgłaszając się do nas, mają szansę przyjrzeć się szerokiej gamie dostępnych opcji. Po zapoznaniu się z oczekiwaniami klienta dobieramy rekomendowane przez nas najbardziej optymalne rozwiązanie. Dowiesz się więcej wchodząc na stronę: oprogramowania dla gastronomi

 

 

Więcej informacji:

(12) 656-51-58 i/lub sprzedaz@escsa.pl