zmień dział




Systemy dla gastronomii

Systemy dla gastronomii

  Programy gastronomiczne i hotelowo-gastronomiczne

kelnerkaSpecjalizujemy się w sprzedaży i wdrożeniach systemów informatycznych do zarządzania lokalami gastronomicznymi i hotelowo-gastronomicznymi. W zależności od potrzeb znajdą u nas Państwo rozwiązanie dla małego lokalu, jak również dla centralnie zarządzanej sieci restauracji. Mamy rozwiązania dla kawiarni, pizzerii, restauracji hotelowej i lokalu typu „fast-food”. Olbrzymie doświadczenie naszej firmy potwierdzone jest setkami wdrożeń na terenie całego kraju.

W proponowanych rozwiązaniach wykorzystujemy programy gastronomiczne wielu producentów:  POSBISTRO   —  POSbistro;  ADITH X2System;    MERCO IzzyREST;  IzzyHotel    NOVITUS  —  Soga, SOHO;  SOFTTECH Gastro.

Od lutego 2015 roku nasza firma jest generalnym dystrybutorem jednej z najnowocześniejszych aplikacji do zarządzania placówką gastronomiczną, systemu   POSbistro. Posiadamy dużą sieć lokalnych przedstawicieli, którą cały czas powiększamy o nowych partnerów. Daje to nam możliwość wsparcia serwisowego i obsługi zarówno firm lokalnych jak i takich, które w ramach własnej struktury czy franczyzy posiadają wiele punktów gastronomicznych na terenie całego kraju. 

Prezentujemy przykładowy model infrastruktury informatycznej dla placówki gastronomicznej:

Poniższy  opis przedstawia  Zintegrowany System Informatyczny dla Gastronomii. Jest on tak zaprojektowany, aby moduły składowe zapewniły użytkownikowi maksimum korzyści. Ich integracja i praca na wspólnych bazach powoduje zwiększenie efektywności, polepszenie jakości obsługi klienta, łatwiejsze raportowanie i rozliczanie placówki, niezależnie od tego, czy jest to pojedyncza restauracja, czy tez grupa restauracji.

Systemy gastronomiczne

Na tym etapie celowo nie wskazujemy, na którym z ww. programów (pomijając POSbistro, które pracuje w innym - chmurowym - rozwiązaniu technologicznym gdzie większość operacji lokalnych wykonujemy na tabletach) oprzemy propozycję skierowaną do  konkretnego odbiorcy. Przyjmijmy, że rozwiązanie jest oparte na zintegrowanym programie umożliwiającym zarówno obsługę stanowisk kelnerskich/barowych, jak i pełne zarządzanie gospodarką magazynową. W zależności od potrzeb program może współpracować z terminalem dotykowym i czytnikiem kart, bonownikiem kelnerskim (palmtop korzystający z łączności radiowej), drukarką bonów i rachunków, drukarką fiskalną, szufladą na pieniądze, wagą, dozownikiem napojów, modem wykrywającym numer abonenta itp. Całość działa pod systemem operacyjnym MS Windows, w sieci lokalnej lub na pojedynczym stanowisku, wykorzystując standardowy sprzęt PC.

W tak zintegrowanym systemie przewidziano zastosowanie jednakowych zestandaryzowanych końcówek sprzedaży, w których pojedyncze stanowiska są obsługiwane przez kelnerów/barmanów. W tej roli najlepiej sprawdzają się jednomodułowe komputery z ekranami dotykowymi, podłączone do centrali poprzez wewnętrzną sieć informatyczną. W wersji ekonomicznej dopuszcza się stosowanie standardowych komputerów wyposażonych w ekrany dotykowe LCD.

Systemem można zarządzać na odległość, korzystając z łączy internetowych. Rozwiązanie to zapewni dokładną i aktualną informacja o sprzedaży, dostępną on-line. Umożliwi śledzenie historii sprzedaży i stanów magazynowych ułatwiając zarządzanie restauracją.

Cechy wyróżniające system:

  • sprawna obsługa klienta,
  • bezbłędna identyfikacja towaru w magazynie, kuchni i w barkach,
  • dokładna i aktualna informacja o sprzedaży i zapasach magazynowych,
  • jedno zabezpieczone miejsce przechowywania informacji,
  • modułowy sposób budowy, pozwalający na elastyczne reagowanie na sytuacje kryzysowe, awaryjne,
  • niezawodność całego systemu.

Systemy dla gastronomiiZarządzanie restauracją

  • Stanowisko komputerowe typu klient/serwer z zainstalowanym oprogramowaniem obsługującym magazyn główny i rozliczenia z kontrahentami. Komputer ten umożliwia także zdalny dostęp do systemu przez  24 godziny na dobę. Takie rozwiązanie pozwoli kontrolować i zarządzać firmą z dowolnego miejsca poprzez Internet.
  • Konieczne jest wyposażenie serwera i wszystkich stanowisk w zasilacze awaryjne, co  zapewni niezbędny czas  potrzebny do  bezpiecznego zakończenia pracy systemu obsługującego restaurację w przypadku awarii zasilania.
  • Drukarka laserowa/atramentowa niezbędna do drukowania faktur i raportów.

Stanowiska sprzedaży (restauracja, kawiarnia, bar)

Zdalne bonowniki (pełna obsługa przy stoliku)

  • otwieranie i zamykanie rachunków
  • przejmowanie rachunków
  • storowanie
  • wysyłanie zamówień z komentarzami

Kuchnia

  • wydruki zamówień w raz z komentarzami

Zdalny dostęp

Do połączeń zdalnych z centralą można wykorzystać stałe łącza internetowe. Połączenie takie proponujemy zabezpieczyć prostym routerem stanowiącym skuteczną zaporę przed dostępem osób niepowołanych.


Co daje zdalny dostęp:

  • pełen dostęp do informacji z dowolnego miejsca na świecie,
  • bezpieczeństwo gwarantowane przez zastosowanie firewalli,
  • możliwość pracy w domu,
  • zdalne wsparcie w zakresie obsługi systemu informatycznego.

stanowisko sprzedaży

 

Więcej informacji:

tel. (12) 656-51-58 i/lub e-mail: sprzedaz@escsa.pl