zmień dział






Jak obniżyć koszty w gastronomii?

Jak obniżyć koszty w gastronomii?

Data: Wednesday, September 2, 2020

  1. Jak obniżyć koszty w restauracji
  2. Co wpływa na obniżenie kosztów gastronomicznych
  3. Brak zysków to też strata
  4. Na czym nie należy oszczędzać prowadząc firmę gastronomiczną
  5. Podsumowując - jak obniżyć koszty w gastronomii:

  Prowadzenie własnej restauracji, to dla wielu ludzi spełnienie marzeń. Jednak nikt nie mówi, że jest to łatwe zajęcie. Dopiero, gdy pojawiają się pierwsze trudności w spinaniu budżetu, zaczynają rozglądać się za oszczędnościami. Jak to robić skutecznie? O tym piszemy w poniższym tekście.

Wielu początkujących restauratorów popełnia błąd i próbuje oszczędzać na jakości produktów. Niby to najprostszy sposób na potencjalne oszczędności, ale w praktyce nie jest to dobry pomysł. Klienci od razu rozpoznają ,,oszukane" potrawy, a w związku z tym jedyne co osiągniemy, to niezadowolenie i zniechęcenie. Zatem jak dobrze zaoszczędzić?

Jak obniżyć koszty w restauracji

Po pierwsze możemy zacząć od produktów, ale od nieco innej strony. Dobrym pomysłem może okazać się zamawianie towarów w jednej hurtowni. Wiele osób nie ma świadomości, ale zamawiając towary z kilku miejsc można znacznie przepłacać. Tymczasem organizując jednego dostawcę mamy większe pole manewru przy negocjacjach zniżek, czy innych, dodatkowych korzyści. Do nich może należeć stały rabat, czy też darmowa dostawa niektórych produktów. Z roku na rok nasza lojalność może okazać się korzystna.

Oszczędności w gastronomii muszą być przemyślane.

Warto jednak pamiętać, że bezwarunkowa lojalność również nie musi być korzystna dla finansów naszej restauracji. Partnerom nie powinniśmy ufać w ciemno. Tak samo jak z dostawcami Internetu czy też z operatorami telefonicznymi możemy zerwać umowę i wybrać korzystniejszą. W tym wypadku sprawdźmy, czy nasze ,,promocje" w jednej hurtowni, nie są okazjami tylko z nazwy.  

Skoro jesteśmy już przy produktach spożywczych, to spore oszczędności w restauracji może przynieść brak marnotrawienia jedzenia. To przecież podstawowy surowiec naszej działalności, który - chcąc nie chcąc - generuje najwyższe koszty. W takim wypadku należy o nie dbać, by możliwie najwięcej towarów zostało wykorzystanych.

Nie chodzi tutaj oczywiście o podawanie nieświeżych produktów. Co to, to nie! Przede wszystkim nie należy kupować na zapas (przynajmniej tych, które szybko się psują), by produkty stale gwarantowały najwyższą jakość. Dobrym pomysłem może być też kontrolowanie porcji jedzenia i podawanie klientów wagi potraw zgodnej z kartą dań. Pozwoli to na wprowadzenie lepiej przemyślanych zakupów, które mogą być wtedy dokładniej planowane.

Co wpływa na obniżenie kosztów gastronomicznych

Pozornie nieistotne elementy mogą przynieść znaczące oszczędności, gdy stosuje się na większą skalę. Mało kto zdaje sobie sprawę, ale różni dostawcy mają różna stawkę za dostarczenie prądu, gazu i wody. Wystarczy porównać opłaty u różnych operatorów w waszej okolicy i wybrać tą najkorzystniejszą, a efekty w skali roku mogą być niezwykle widoczne.

Warto wymienić także sprzęty elektryczne na takie, które są energooszczędne. W restauracji zużycie prądu jest dużo wyższe niż w przeciętnym gospodarstwie domowym, dlatego może to gwarantować większe oszczędności.

Poza powyższymi najważniejszymi kwestiami możemy wypróbować jeszcze inne, bardziej błahe sposoby na obniżenie kosztów w restauracji. Regularnie naprawiajmy cieknące krany oraz instalacje zaworu z regulacją ciśnienia. Zmywarkę włączamy jedynie podczas całego zapełnienia. Unikajmy wietrzenia pomieszczeń oraz grzania na najwyższym poziomie. 

Zawsze przy używaniu klimatyzacji pilnujmy zamykania drzwi oraz okien. Zanim wyjdziemy z restauracji sprawdźmy czy wszystkie światła zostały zgaszone. Co więcej, wszelkie nieużywane sprzęty powinny być wyłączone. Nigdy nie pozostawiajmy ich w trybie czuwania. Okazuje się, że urządzenia będące w trybie czuwania również pobierają prąd. W mieszkaniu urządzeń takich mamy niewiele, jednak w restauracji jest tego cała masa. Warto także wymienić żarówki na energooszczędne oraz zmniejszyć ciśnienie wody w kranach - unikniemy wtedy marnotrawstwa.

Mogą to wydawać się z pozoru nieistotne rzeczy, ale wszystkie razem dają nam efekt skali.

Brak zysków to też strata

Nie możemy pozwolić sobie na zrezygnowanie z kampanii reklamowych. Jednak jest sposób, aby przeprowadzić tańsze kampanie reklamowe, a jednocześnie bardziej skuteczne. O czym mowa? Mowa o marketingu internetowym. Marketing w Internecie jest o wiele tańszy od marketingu tradycyjnego. Dzięki niemu dotrzemy do dużo większej liczby gości.

W Internecie mamy ogromny wybór możliwości reklamowych. Wybierając reklamy Google czy też na Facebooku jesteśmy w stanie dotrzeć do interesujących nasz grup osób przy relatywnie niskich kosztach. To zdecydowanie tańsze niż tradycyjne formy reklamy. A pamiętać trzeba, że marketing w internecie można próbować również wykorzystywać bezpłatnie.

Oszczędności może przynieść również obniżenie kosztów pracy lub ich optymalizacja. Może się bowiem okazać, że w niektóre dni lub godziny w naszej restauracji jest większy ruch niż w inne. Należy wtedy tak zarządzać grafikiem pracowników, aby uwzględniał on zmiany tego czynnika. Dzięki temu unikniemy sytuacji, że klienci wychodzą niezadowoleni z powodu jakości obsługi w godzinach szczytu, a także znudzenia bezczynnych pracowników, w momencie gdy tego ruchu faktycznie nie ma.

Brak oczekiwanych zysków również należy traktować jako stratę. Do tego zaliczyć można niewystarczającą marżę na niektóre produkty. A przecież wyższy koszt zakupu towaru również powinnyśmy rekompensować odpowiednio wyższą ceną na produkt końcowy. Należy oczywiście brać pod uwagę koszty i racjonalnie zarządzać ceną gotowych potraw.

Może się okazać, że w przypadku optymalizacji kosztów pracy i odpowiedniego wyliczania marży będziemy mieli kłopoty. Warto w tym momencie zastanowić się nad zakupem odpowiedniego oprogramowania do zarządzania gastronomią. Przy pomocy paru kliknięć jest ono w stanie odpowiednio usprawnić naszą pracę, a my za stosunkowy niewielki koszt możemy poczynić dodatkowe oszczędności w zarządzaniu. Mowa tutaj również o odpowiednim zarządzaniu załogą, kontroli stanów magazynowych, czy właśnie wyliczeniu odpowiednich marż na produkty. To wszystko jest w stanie wyliczać nam odpowiednio skonfigurowane oprogramowanie.

Na czym nie należy oszczędzać prowadząc firmę gastronomiczną

Pamiętajmy, aby nigdy nie rezygnować z produktów wysokiej jakości. Gastronomia jest taką branżą, która tego rodzaju zmiany od razu wyczuwa. Klientów nie da się oszukać, podając im nieświeży towar lub gorszej jakości jedzenie. W przeciwnym wypadku nie wrócą do nas, lub co gorsze, przekażą swoje niezadowolenie do innych osób.

Najlepszą reklamą jest poczta pantoflowa. Zadowoleni klienci polecają naszą restaurację swoim znajomym i rodzinie. W ten sposób pozyskujemy klientów. Jednak działa to także w drugą stronę. Jeśli nasi klienci zostali oszukani czy też dania im nie smakowały, to swoje negatywne spostrzeżenia również przekażą. Stracimy wtedy nie tylko tych klientów, ale również nowych, potencjalnych gości, którzy poprzez taką opinię będą unikać naszego lokalu.

Nieumiejętne próby oszczędzania nigdy nie są dobrym pomysłem. W niektórych przypadkach może się to skończyć na zamknięciu lokalu, co jest największą porażką restauratora. Właściwe oszczędzanie powinno być bowiem racjonalne i nigdy nie odbijać się na klientach. Nasze porady wpisują się w te oczekiwania.

Stosując się do wszystkich powyższych zasad możemy zaoszczędzić miesięcznie nawet kilkaset złotych, a w niektórych sytuacjach nawet kilka tysięcy. Dla niektórych restauracji może to być niebagatelna różnica, dlatego wszystkie zasady warto spisać i przestrzegać. Po czasie wszelkie czynności będziemy wykonywać automatycznie i nawet nie zauważymy, kiedy oszczędzamy.

Jako właściciel wszelkie zasady powinniśmy przekazać swoim pracownikom, ponieważ to oni w dużej mierze mają wpływ na oszczędności w lokalu. Po upływie kilku tygodni wszyscy zrozumieją te zasady i wprowadzą je do życia. Nawet po początkowym oporze powinno to zostać z czasem respektowane. Nam natomiast nie pozostaje nic innego, jak oczekiwać na obniżone rachunki oraz zaoszczędzone pieniądze na naszym koncie. Możemy być pozytywnie zaskoczeni, a efekty będą widoczne szybciej niż myśleliśmy.

Pamiętajmy jeszcze raz, aby przy zachowaniu powyższych zasad nie zapominać o utrzymywaniu wysokiej jakości obsługi, czystości oraz utrzymaniu kulinarnego poziomu. Wówczas na pewno osiągniemy sukces.

Podsumowując - jak obniżyć koszty w gastronomii:

  • Negocjuj ceny z partnerami

  • Kontroluj stany magazynowe i nie wyrzucaj jedzenia

  • Planuj zakupy jedzenia

  • Zainwestuj w program do zarządzania gastronomią

  • Wybierz najlepszego operatora mediów

  • Zainwestuj w energooszczędne urządzenia

  • Postaraj się obniżyć rachunki za prąd

  • Nie oszczędzaj na jakości produktów
 

Jak obniżyć koszty w restauracji?

 

Dodane przez Przemysław Mirek

   

Wybrane przez nas

Najpopularniejsze w miesiącu