
Nowoczesna gastronomia
Przechadzając się ulicami Krakowa, zwłaszcza w obrębie ścisłego centrum, ale także po Kazimierzu czy Podgórzu, nie sposób nie dostrzec, jak rozkwitła rodzima gastronomia. Setki restauracji, knajpek, pubów, kawiarni. Pomysłowe nazwy, efektowne szyldy, schludne ogródki nieodbiegające poziomem od tego, co znaleźć możemy w Berlinie, Wiedniu czy Amsterdamie. Jest światowo. Jest kolorowo, niekiedy egzotycznie. A przede wszystkim – różnorodnie. Ani się obejrzeliśmy, jak przestały dominować restauracje typu „kuchnia polska”, z obowiązkowym schabowym, bigosem czy maczanką po krakowsku. Dziś w ofercie krakowskich lokali (zresztą to zjawisko dotyczy wielu polskich miast) znajdziemy specjały kuchni hinduskiej, brazylijskiej, koreańskiej, japońskiej, że o klasycznych kuchniach francuskiej czy włoskiej nie wspomnę. Są restauracje z jedzeniem baskijskim (najmodniejsza knajpa, wiecie, o czym mówię?!), gruzińskim, sycylijskim, jest cukiernia ukraińska, są lodziarnie prowadzone przez najprawdziwszych Włochów (w tej dziedzinie mamy prawdziwą eksplozję lokali i … smaków), a najlepsze pod tą szerokością geograficzną pastrami zjemy właśnie w Krakowie. Przykłady można mnożyć. Przywykliśmy do tego. Mamy wybór, od którego czasem boli głowa. A przecież jeszcze nie tak dawno temu… No właśnie, całkiem niedawno (dwadzieścia kilka lat temu) królowały bylejakość i ogólna szarzyzna gastronomiczna. Podłe, brudne lokale, straszące tandetnym wystrojem i podejrzanym menu. Czy ktoś jeszcze pamięta, że w 1989 roku, aby zamówić piwo (najczęściej marki Barbakan) w krakowskiej restauracji, należało obowiązkowo wziąć w zestawie tzw. zagrychę, która najczęściej występowała w postaci nieświeżego śledzia w śmietanie lub zleżałej sałatki warzywnej? Bez obligatoryjnej konsumpcji podobnych specjałów nie można było wypić ani grama alkoholu. Takie to były czasy…
Zmiany, zmiany, zmiany…
Technologia w służbie gastronomii
A czy wiesz, że?
Czy wiesz, że nowoczesna gastronomia, od małych food trucków po duże restauracje hotelowe, opiera się dziś na zaawansowanych rozwiązaniach technologicznych? Profesjonalne zarządzanie lokalem staje się prostsze dzięki specjalistycznemu oprogramowaniu dla gastronomii Foodsoft, które pomaga optymalizować pracę. Niezależnie od tego, czy prowadzisz pizzerię, czy też potrzebujesz kompleksowego systemu, rozwiązania takie jak program dla gastronomii POSbistro, 4Rest/izzyRest czy oprogramowanie dla gastronomii SOGA, oferują narzędzia niezbędne do efektywnego zarządzania zamówieniami, personelem i stanem magazynowym. Nawet programy dla hoteli z własną restauracją zyskują na integracji, a ogólne oprogramowanie do zarządzania firmą pozwala na całościową kontrolę nad biznesem, zapewniając jego dynamiczny rozwój i satysfakcję klientów.
Skorzystaj z darmowej konsultacji – nasi doradcy są do Twojej dyspozycji:
Dział Handlowy ESC SA
ul. Mieszczańska 19, Kraków
(12) 656 51 58
sprzedaz@escsa.pl
Dział Handlowy ESC SA
os. Teatralne 3, Kraków
(12) 656 33 64
sprzedaznh@escsa.pl